Nasi ayam telah lama wujud di Malaysia . Walaupun begitu life cyclenya masih lagi maintain. Mungkin sebab ia sedap dan diterima makan oleh semua bangsa dan lapisan masyarakat dan bukan tertakluk pada satu golongan sahaja. Disebabkan kesedapan nya maka cubalah resepi yang special ni. Resepi ni diambil dari adik yang suka memasak.
Bahan-bahan
Beras 3 cawan
1 kiub knor perasa ayam
1/2 sudu kecil rempah sup Adabi
1 sudu besar marjerin
2 sudu minyak masak
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Sehiris halia
Bawang merah
Daun sup
Daun pandan
Garam
Sedikit gula
Ayam perap
Ayam bahagian paha
Bawang merah
Bawang besar
Bawang putih
Halia
kicap
Sos Tiram
Madu lebah
Sup
Rempah sup
Bahan menumis
Ayam
Fish ball
Daun sup
Sayuran
Sos
Cili besar
sos cili
cuka
Halia
Bawang putih
Cili kicap
Cili padi
Bawang putih
Kicap
sedikit garam
Cara menyediakan
Mula mula rebus ayam bersama garam dan halia sehingga mendidih. Kemudian sediakan nasi. Masukan minyak dan marjerin ke dalam periuk.Tumis bahan penumis sehingga Wangi dan garing. Masukan air rebusan ayam , knor, rempah sup. Masukan beras yang sudah dibersihkan.Masukan sedikit garam dan gula. Kemudian masukan daun sup dan pandan.
Ayam yang direbus di perap dengan bahan yang di tumbuk kasar, kicap, sos tiram dan madu.
Peraplah selama sejam. Kemudian digoreng.
Untuk penyedian sup. Tumis bahan penumis sehingga Wangi dan masukan air ,rempah sup. Apabila mendidih masukan ayam , fish ball dan sayuran dan garam.
Bagi menyediakan Sos dan cili kicap , penggunaan mesin pengisar diperlukan.
Selamat mencuba. Kalau ada keraguan hulurkan pertanyaan.
No comments:
Post a Comment