Thursday 12 June 2014

Resepi Kek Gula Hangus simple dan sedap

Resepi yang sedap ini diperolehi dari kakak semasa saya berkunjung ke rumahnya tempoh hari.  Setelah seminggu resepi ini tersimpan maka dengan semangatnya resepi ini dicuba. Walaupun resepi ini agak simple namun  sangat enak dimakan terutama di waktu petang.





Bahan-bahan

1 cawan gula

1 cawan air

1 cawan tepung gandum

1 cawan susu pekat

2 sudu besar soda bikarbonat

4 biji telur sederhana besar

2 sudu besar marjerin/mentega


Cara membuat

1. Mula-mula masak gula dengan api perlahan sehingga hangus dan warna  keperangan.

2. Masukan secawan air dengan perlahan kedalam gula dan masak sehingga cair.

3. Kemudian masukan mentega kedalam gula cair dan ketepikan sehingga sejuk.

4. Dengan menggunakan blender atau mesin pengisar , kisar telur sehingga kembang.

5. Masukan susu pekat kedalam telur dan kisar.

6. Masukan tepung yang dicampur dengan soda bikarbonat kedalam adunan telur dan kisar.

7.Kemudian masukan air gula yang sudah sejuk ke dalam blender yang berisi tepung dan telur dan mesin sekali lagi.

8. Tuang adunan kedalam bekas dan pastikan ada ruang untuk adunan mengembang.

9. Perap adunan selama 3 hingga 4 jam.

10. Panaskan oven dan bakar dengan api sederhana 160-180 darjah Celcius selama satu jam.

No comments:

Post a Comment