Bahan - bahan
1. Separuh plastik daging cincang chap Ramly
2. 4 biji kentang
3. 5 ulas bawang kecil
4. 5 helai daun sup
5. 2 helai daun bawang
6. secubit jintan putih
7. sedikit jintan manis (separuh daripada jintan putih)
8. sedikit lada sulah
9 .2 butir telur
10. Garam secukup rasa
11. Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya
Mula-mula kentang dikupas dan dibelah empat. Rebus hingga hampir empuk dan masukan daging cincang. Sementara menunggu kentang empuk hiris bawang kecil dan goreng hingga kekuningan. Setelah kentang empuk, toskan airnya. Hancurkan kentang dan masukan sebiji telur . bawang goreng, segala rempah ratus, garam ,daun sup dan daun bawang yang telah di hiris halus. Kacau hingga rata dan bentukan bulat dan ditekan hingga leper sedikit. Pukul sebiji telur hingga kembang. Panaskan minyak dan celupkan kentang kedalam telur . Apabila minyak cukup panas masukan kentang. Gorenglah sehingga kekuningan.
![]() |
Rebusan kentang dan daging |
![]() |
Campuran bahan-bahan |
![]() |
Begedil daging cincang |
No comments:
Post a Comment