Pada minggu lepas, terpandang ikatan jeruk maman kat pasar malam. Didalam hati terdetik, dah lama tak makan jeruk maman. Tanpa berlengah seikat maman bertukar tangan. Balik aje terus proses. Di sini diperturunkan resepinya.
Bahan-bahan
1. seikat maman 2. dua sudu besar garam

3. segenggam nasi
Cara membuat
Maman dipotong . Masukan kedalam bekas. Bekas kaca diutamakan. Masukan garam. Kemudian letakan nasi. Pastikan nasi itu suhunya suhu bilik.Kalau panas takut tindakbalasnya melahirkan rasa yang berlainan. Masukan air masak. Biarkan selama 2 hari.
Inilah hasilnya selepas dua hari. Untuk menyedapkan rasa potong bawang kecil dan cili padi dan gaulkan bersama jeruk maman.
3. segenggam nasi
Cara membuat
Maman dipotong . Masukan kedalam bekas. Bekas kaca diutamakan. Masukan garam. Kemudian letakan nasi. Pastikan nasi itu suhunya suhu bilik.Kalau panas takut tindakbalasnya melahirkan rasa yang berlainan. Masukan air masak. Biarkan selama 2 hari.
No comments:
Post a Comment