Musim durian tahun ni jatuh pada bulan puasa . So banyak menu berbuka berasaskan durian. Hari ni pengat durian, esoknya santan durian , next day nya pulut durian. Hari ni try resepi baru berasaskan durian. Resepi ini hasil ciptaan dan rekaan sendiri. Bahan -bahan dia simple , rasa dia sedap.
Bahan- bahan
1/2 biji kelapa parut
3 keping gula Melaka
2 sudu besar gula kasar
5 ulas durian
secubit garam
kulit popia
minyak untuk menggoreng
Cara membuat
Panaskan secawan air bersama gula Melaka sehingga cair.
Tapis dengan penapis kerana dikhuatiri terdapat bahan asing seperti habuk. Ni untuk memastikan kebersihan.
Masukkan kelapa parut , air gula Melaka , gula pasir , durian dan garam.
Tambahkan air secukupnya.
Masak sehingga kering .
Apabila masak biarkan sejuk .
Bahagikan kulit popia kepada dua bahagian berbentuk tiga segi.
Masukkan inti ke dalam kulit popia dan lipat atau gulung ikut kreativiti.
Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment